BHS B
INFEKCIJA TRUDNICA BETA HEMOLITIČKIM STREPTOKOKOM GRUPE B
(Streptococcus agalactiae - grupa B)

BHS B INFEKCIJA TRUDNICA BETA HEMOLITIČKIM STREPTOKOKOM GRUPE B (Streptococcus agalactiae - grupa B)

Beta hemolitički streptokok grupe B (Streptococcus agalactiae grupe B, ili najkraće BHS B) je najznačajniji uzročnik bakterijske infekcije, koja je povezana s bolešću ili smrću novorođenčeta.

BHS B se prenosi od kolonizirane majke na dijete prije ili za vrijeme poroda. Rani početak BHS B infekcije novorođenčeta može rezultirati vrlo teškim infekcijama, kao što su sepsa, meningitis, pneumonija.

Oko 25% žena je kolonizirano s BHS B. Nalaz BHS B bakterije ne znači da su loše higijenske navike, niti da bolujete od spolno prenosive bolesti. Infekcija ne nastaje preko hrane, vode ili spolnim kontaktom. Ona nastaje spontanim prelaskom na tijelo iz okoline.

Iz tih razloga preporučuje se provoditi probir trudnica od 35.-37. tjedna trudnoće. To uključuje uzimanje obriska sa područja rodnice i predjela oko analnog otvora. Uzimanje obriska nije bolno, a dobiveni materijal se šalje na mikrobiološku analizu. U slučaju pozitivnog nalaza na BHS B, ordiniraju se antibiotici za vrijeme poroda. Ordiniranje antibiotika prije poroda nije potrebno.